Změna času a její vliv na spánek dětí

PŘECHOD NA LETNÍ ČAS

 

Přechod na letní čas je okamžik, který každoročně nastává s příchodem jara a signalizuje vytoužené slunečné dny a dlouhé, teplé večery. Pro dospělé je to mnohdy vytoužený okamžik, ale pro naše nejmenší může toto časové kouzlo přinášet určitý zmatek a nepohodlí. I když se tento skok zdá být pouhým posunutím hodinových ručiček o jednu hodinu vpřed, může značně ovlivňovat naše biologické hodiny, zejména našich nejmenších. Jejich spánkový režim je často o dost citlivější na jakékoli změny, což činí přechod na letní čas mnohdy zajímavou výzvou pro nás rodiče:)

 

Facebook Ads-239

 

Změna času a spánkový režim

Abychom pochopili, jak přechod na letní čas ovlivňuje spánkový režim našich dětí, musíme se ponořit do tajů biologického rytmu. Tento vnitřní hodinový mechanismus, známý také jako cirkadiánní rytmus, je nastaven přírodou tak, aby korespondoval s denním světlem a tmou. U dospělých je tento rytmus relativně flexibilní a přizpůsobivý, ale u dětí, zejména u miminek, je tento proces mnohem pomalejší a náročnější. Při přechodu na letní čas je tak jejich malé tělo náhle vystaveno změně, na kterou není připraveno. Pro některé z nich je tato změna mírná, zatímco pro jiné může znamenat bouřlivý zápas.

 

Facebook Ads-240

 

Projevy změny času 

U některých dětí můžeme pozorovat, že je pro ně náročné večer usnout, neboť jsou zvyklé usínat za tmy, přičemž nové večerní světlo jim může zpočátku způsobovat značné potíže. Na druhé straně mohou mít děti problém se ráno probudit, protože jejich vnitřní hodiny ještě nejsou přizpůsobeny novému režimu. Je to jako kdyby se jejich vnitřní budík změnil na nesprávný čas.

 

Abychom jim pomohli tuto změnu zvládnout, existují osvědčené metody a tipy pro nás rodiče, jak učinit tento přechod co nejhladší. 

 

Postupná adaptace

Začněte týden předem. Každý den posunujte čas uložení o 10 až 15 minut. Děti si postupně zvyknou na nový rytmus a změna pro ně nebude tak náhlá.Tento postupný posun jim umožní adaptovat se na nový časový režim bez většího šoku pro jejich biologický rytmus.

 

Facebook Ads-241

 

Rituály před spaním 

Pro všechny děti je důležitá určitá rutina, která jim dodávají pocit bezpečí. Večerní pohádka, oblíbená plyšová hračka nebo klidná hudba pomohou udržet večerní rutinu stabilní, i když se hodiny posunou. Pokud nemáte, vytvořte nějaký příjemný večerní rituál, který vašim malým pomůže uklidnit mysl a tělo před spaním. Inspirovat se můžete v naše článku 11 tipů jak miminku zpříjemnit spánek nebo 12 rituálů pro spokojený spánek miminek. Tento rituál může zahrnovat činnosti jako je teplá koupel, čtení knížek nebo třeba poslech pohádkového vyprávění. Klíčem je najít aktivitu, která pro bude pro vaše děti fungovat a stane se pro ně signálem, že je čas připravit se ke spánku.

 

Světlo jako váš spojenec

Světlo hraje klíčovou roli. Večer tlumte světla a během dne děti naopak vystavte co nejvíce dennímu světlu. To pomáhá jejich biologickým hodinám přizpůsobit se novému časovému režimu. Něco jako když se snažíte přesvědčit květiny, aby se otočily ke slunci:) I naše těla potřebují orientační bod, k němuž se mohou obrátit.

 

Facebook Ads-55

 

Zdravý životní styl

Nemělo by být překvapením, že zdravý životní styl hraje klíčovou roli v tom, jak se všichni vyrovnáváme s různými změnami. A to včetně přechodu na letní čas. Dopřávejte dětem vyváženou stravu, dostatek hydratace a pravidelný pohyb venku. I obyčejná každodenní procházka na čerstvém vzduchu může dělat zázraky pro jejich spánek a zdraví celkově.

 

Ať už je to cokoliv, co pomáhá vašim ratolestem lépe spát, důležité je zachovat pravidelnost. Snažte se je každý den ukládat a probouzet ve stejný čas, abyste podpořili jejich biologický rytmus. A to i o víkendech (i když to může být těžké:) se snažte neodchýlit od tohoto režimu příliš daleko.

 

Stabilita je totiž klíčem k hladké adaptaci.

 

Pomocí výše uvedených tipů můžete zvládnout tento přechod šetrně, s lehkostí a začít si užívat delších dnů a teplejšího počasí, které sebou letní čas přináší. 

 

Facebook Ads - 2023-11-20T112729.791

 

Buďte trpěliví 

A i když se vám přes veškerou snahu a přípravu nedaří vaše dítko přizpůsobit, nezoufejte! Buďte trpěliví a připraveni poskytnout jim útěchu. Někdy může být užitečné si připomenout, že i pro nás dospělé je toto období někdy dost náročné, takže je úplně v pořádku, pokud si na nový režim zvykají postupně i naše děti:)

Nakonec jsou totiž všechny hodiny posunuty, a vy si tak budete moci užívat krásné letní období, třeba s nočním nebem plným hvězd, na které si ovšem počkáte o hodinu déle:)

 

Vaše Tereza ze Seepee