11 tipů, jak miminku zpříjemnit spánek

Spánek miminek je jedno velké téma. Některé děti spinkají přímo ukázkově, jiné se budí každou hodinu a jejich maminky neustále hledají důvody přerušovaného spánku. Zázračné objasnění nemáme, nabízíme ale 11 tipů, jak miminku spánek zpříjemnit.

 

Facebook Ads - 2023-11-20T114812.443

 

1. Večerní rutina

Naprostým základem pro příjemný spánek miminka je pravidelná večerní rutina. Dopřejte vašemu dítku uklidňující rituály, jako je teplá koupel, jemná masáž, večerní porce mléka a čtení pohádky nebo zpívání ukolébavky.

 

Tip od Sleepee: Před spánkem se vyvarujte divokým hrám i hlasité hudbě. Dítko před spaním potřebuje čas na zpomalení a uklidnění.

 

2. Příjemné prostředí

Kvalitní spánek se odehrává v tiché a klidné místnosti, která je dobře vyvětraná a poskytuje optimální teplotu pro spaní. Výhodou jsou zatemňovací závěsy nebo žaluzie, aby vás nebudilo veřejné osvětlení nebo ranní sluníčko.

 

3. Tlumené osvětlení

Před spánkem omezte přísun modrého světla a veškeré osvětlení u vás doma ztlumte. Miminko se zklidní a pomalu připraví na spánek. Vyzkoušet můžete také oranžové, zdraví prospěšné zářivky.

 

Facebook Ads - 2023-11-20T112729.791

 

4. Bezpečná postýlka

Pohodlný a především bezpečný prostor pro spánek miminka je nejdůležitější! Dětská postýlka by měla mít nastavitelný rošt a její bočnice by měly disponovat příčkami max. 8 cm od sebe. Samozřejmostí jsou zdravotně nezávadné nátěry postýlky. V postýlce by nemělo být nic krom kvalitního prostěradla a miminka, ideálně ve spacím pytli. Vyvarujte se přebytku plyšáků, polštářků, masivních mantinelů a pod.

 

5. Kvalitní matrace a prostěradlo

Součástí dětské postýlky by měla být kvalitní matrace určená speciálně pro miminka. Na trhu dnes najdete nejrůznější materiály, včetně výplní z pohanky. Matrace by měla být povlečena kvalitním prostěradlem, které je důležitou součástí výbavičky do postýlky. Dítě je po celou dobu spánku v přímém kontaktu s prostěradlem, proto je velmi důležité, z jaké látky je ušito. Vyberte si prostěradlo z bavlny nejvyšší kvality Sleepee We Care a zajistěte vašemu děťátku spánek na příjemném podkladu.

 

6. Plné bříško 

S plným bříškem se spinká nejlépe. Dopřejte miminku poctivou porci mléka, aby se během noci nebudilo hladem. Novorozenci však mají maličký žaludek, proto je častější vstávání na kojení normální.

 

Facebook Ads - 2023-11-20T115936.450

 

7. Suchá plenka

Těsně před spánkem zkontrolujte obsah plenky. Nikomu by se nelíbilo usínat v mokrém nebo ještě hůř... Pozor si dejte také na optimální utažení plenky, aby miminko nikde netlačila a zároveň během spánku vše zachytila.

 

8. Pohodlné oblečení

Oblečte miminku pohodlné oblečení, ideálně ze 100% bavlny. Overálky ani body by neměly být příliš malé, aby miminko netlačily, ani příliš velké - miminku by ve volném oblečení mohla být zima. S ohledem na roční období a teplotu v místnosti, volte také přikrývku nebo praktický spací pytel, který je podle odborníků nejbezpečnější pro spánek dětí. Dítě se neodkope, nehrozí vdechnutí přikrývky a miminko je po celou dobu spánku v pohodlí a teple.

 

Facebook Ads - 2023-11-27T154858.087

 

9. Klidné uspávání

Pokud se chystáte uspávat miminko, nechte stres a spěch za dveřmi ložnice či dětského pokoje. Dítko vycítí vaši nervozitu a bude nevrlé nebo více plačtivé. Vyzkoušejte houpavé pohyby i různé polohy pro laskavé uspávání.

 

10. Známé zvuky

Možná jste miminku pouštěli ukolébavky už když bylo v bříšku. Pokračujte s nimi i dnes, dítko si je velmi dobře pamatuje a známé zvuky jej, jak známo, uklidňují. Pro klidné usínání můžete vyzkoušet i bílý šum nebo zpívání.

 

11. Aromaterapie

Čich se vyvíjí už v děloze a je to jeden z prvních smyslů, které miminko používá. Pozná díky němu maminku a cítí mateřské mléko. Maminčino pomazlení před uložením do postýlky miminko zklidní a ujistí, že je v bezpečí a může tak klidně spát.

 

Každé miminko je jiné a každému se líbí něco jiného. Vyzkoušejte, co vyhovuje vašemu andílkovi a zpříjemněte mu spánek.

 

Vaše Monika ze Sleepee