Jak předcházet nachlazení a posílit imunitu u dětí.

Chladné měsíce s sebou přinášejí nejen krásné zimní radovánky, ale bohužel i zvýšené riziko nachlazení a různých infekčních nemocí. Pro rodiče malých dětí je tato sezóna často plná výzev, jak své nejmenší uchránit před možnou nákazou. Důležitým krokem k ochraně dětí je budování silné imunity, která jim pomůže čelit virům a bakteriím. V tomto článku se zaměříme na to, proč je budování dětské imunity důležité, a nabídneme 7 tipů jak předcházet dětskému nachlazení abyste zvládli chladné měsíce v klidu a pohodě.

 

Facebook Ads-141

 

Proč je budování dětské imunity důležité?

Imunitní systém hraje klíčovou roli v obraněschopnosti organizmu proti infekcím a onemocněním. U malých dětí se tento systém postupně vyvíjí a posiluje. Některé nemoci a mírné infekce jsou proto v raném dětství přirozenou a důležitou součástí tohoto procesu, protože dítěti pomáhají vybudovat imunitní paměť. Díky tomu se v budoucnu dokáže efektivněji bránit proti mnoha druhům infekcí.Přesto je důležité minimalizovat u těch nejmenších riziko vážných infekcí a nachlazení, které by mohly vést ke komplikacím. 

 

7 tipů jak posílit dětskou imunitu a předcházet nachlazení

 

1. Výživný jídelníček

Kvalitní živiny, vitamíny a minerály jsou základem pro silný imunitní systém dítěte. V zimních měsících s malým množstvím slunečního svitu doplňujte dětem vitamín D a nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim a zařaďte do jídelníčku více čerstvého ovoce a zeleniny. Pokud děti kojíte nezapomeňte na pestrý a vyvážený jídelníček vy. 

 

2. Kvalitní spánek

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je pro dětský imunitní systém klíčový. Během spánku tělo regeneruje a zpracovává množství informací. Kvalitní spánek je zásadní pro zdravý růst, vývoj a učení. Posílejte děti na kutě v pravidelnou dobu a dopřejte jim dostatek času pro nerušené snění.

 

Facebook Ads-39

 

3. Pravidelný pohyb

Fyzická aktivita podporuje cirkulaci krve a pomáhá imunitnímu systému efektivněji bojovat s bacily. Nenechte děti sedět doma a podporujte je v pohybu. Vyrazte ven a pravidelně se hýbejte na čerstvém vzduchu! Okysličíte mozek, protáhnete svaly a rozproudíte krev!

 

4. Hygiena

Pokud chcete účinně předcházet dětskému nachlazení, naučte děti správnému mytí rukou pro důkladné odstranění bakterií a virů. Ty se mohou na hračkách v hernách nebo klikách držet i několik dní!

 

5. Pravidelné větrání

Větrejte místnosti, kde se děti během dne pohybují. Nejen, že přivedete čerstvý vzduch, ale také vyženete případné bacily.

 

Facebook Ads-143

 

6. Vhodné oblečení

Domácí dress code necháme na vás. Venku však děti oblékejte podle aktuálního počasí a teplot. Pro inspiraci si přečtěte náš článek Jak udržet miminko v teple během chladnějších měsíců. Pro děti, které se během noci odkopávají a hrozí jim tak prochladnutí jsou ideální spací pytle, které zaručí pohodlí a stabilní teplotu. Velmi časté je také nachlazení během častých přechodů z tepla do zimy a naopak. Pro miminka je proto super vychytávka fusak do kočárku a autosedačky, díky kterému můžete miminko v chladu zavinout a při příchodu do tepla jednoduše rozvinout, aby se nepřehřálo.

 

7. Vyhněte se nemocným

V rámci prevence se ideálně vyhýbejte místům s vysokou koncentrací lidí a především kontaktům s nemocnými lidmi. Uzavřené a nevětrané prostory jsou ideálním základním táborem spousty nemocí. Pokuste se omezit návštěvy obchodních center nebo herniček během chřipkových epidemií. Pokud se máte účastnit dětské oslavy, optejte se zda některé z dětiček neposmrkává nebo nekašle.  

 

Pamatujte, že každé dítě je jedinečné a co funguje pro jedno, nemusí nutně fungovat pro druhé. V případě pochybností se vždy poraďte s pediatremPéče o imunitu vašich dětí během chladných měsíců je běh na dlouho trať a je to proces, který vyžaduje trpělivost a pozornost. Vybudujte tak ale dětem silný základ pro zdraví a pohodu nejen v zimě, ale po celý rok.

 

Vaše Monika ze Sleepee