Tipy jak udržet miminko v teple během chladnějších měsíců.

Zimní, ale i jarní měsíce s sebou přinášejí chladnější noci a to nejen venku … vzhledem k současné situaci se doporučuje nastavit „teplo domova“ na 19-20 stupňů, což se může zdát jako málo, ale podle odborníků je to optimální teplota pro zdravého člověka.

Věděli jste, že Češi mají doma rádi abnormální teplo? V průměru se teplota českých domácností pohybuje kolem 22 až 24 °C. Oproti tomu v zahraničí bývá kolem 18 až 20 °C. Nižší teplota může být pro mnoho z nás nekomfortní, ale překvapivě s sebou nese i řadu zdravotních výhod, a to především pro ty nejmenší.

Když jsme my nebo děti delší dobu v přetopeném prostředí, může dojít k vysychání horních a dolních dýchacích cest. Často se objeví i dráždivý kašel, škrábání v krku nebo pocit ucpaného nosu nebo suchých očí. Teplý a suchý vzduch neprospívá ani dětské pokožce. Naproti tomu, pobyt v chladnějším prostředí podporuje přirozenou obranyschopnost a odolnost a prospívá i našemu spánku.

Jak ale zabránit prochladnutí, zvláště u malých dětí a miminek, které nemají ještě dostatečně vyvinutou termoregulaci? Řešením je dle odborníků „jedna vrstva navíc“.

Doma

Přihoďte dětem během hraní nebo spánku jednu tenkou vrstvu oblečení navíc. Ideální spodní vrstvou jsou například body nebo praktické overaly, které jsou pohodlné a ušité z kvalitních materiálů. Výhodou jsou i ohrnovací nohavičky, které poslouží jako ponožky.

Jako extra horní vrstvu pro aktivnější děti si mnoho maminek oblíbilo naše spací pytle s nohavicemi, které může batole ale i větší dítko nosit jak během dne tak na spaní. O této super vychytávce se dočtete podrobněji ZDE.

IMG_6039

Pro menší miminka je elegantním řešením klasický spací pytel, který poslouží jako hřejivá extra vrstva, a navíc jde podle odborníků o nejbezpečnější způsob spánku. Nehrozí totiž náhodné přidušení peřinkou nebo přikrývkou. O výhodách spacích pytlů a jaký je pro vás ten pravý se můžete dočíst v našem dalším článku.

IMG_6205

Pokud vaše dítko rádo tráví aktivní čas na podlaze, je třeba ho „odizolovat“ od chladnější země (pokud nemáte podlahové topení ☺) pomocí hrací podložky.

V autě

Věděli jste, že do autosedačky byste neměli poutat děti oblečené v příliš teplém oblečení? Silné vrstvy oblečení mohou snížit účinnost bezpečnostních pásů, protože nebudou dostatečně utažené. Pokud je v autě chladno, použijte raději deku nebo speciální fusak do autosedačky, který má otvory na bezpečnostní pásy. Miminko tak bezpečně připoutáte a fusak zavinete přes něj. Když se pak auto vyhřeje, můžete fusak jednoduše rozvinout, aby se miminko zbytečně nepřehřívalo. Pokud vás zajímají zásady bezpečné jízdy v autosedačce, mrkněte na náš článek ZDE

Deka a fusak do autosedačky Sleepee Royal Baby Green.  

V kočárku

Do kočárku je opět ideální například spací pytel nebo fusak. Hřejivost záleží pochopitelně na aktuální venkovní teplotě. Vždy je ale podstatné mít možnost miminko snadno „rozbalit“ v případě náhlé změny teploty, například při vstupu do obchodu, kde je tepleji než venku. Základem je také kvalitní deka, kterou můžete miminko přikrýt pro extra teplo a pohodní. Navíc ji využijete nejen v kočárku, ale i v autě nebo doma. 

Venku

Při chladnějším počasí a silnějším větru nezapomínejte na čepičku, která zadržuje až 30 % tělesného tepla. 

Deka:zavinovačka do autosedačky Sleepee Royal Baby

A jak vlastně poznáte, že je miminku teplo nebo zima? Nejlepší je zkontrolovat jeho zátylek. Pokud je suchý a teplý je vše v pořádku. ☺

Pokud byste měli jakékoliv dotazy nebo potřebovali s výběrem produktů poradit, neváhejte nám napsat. Jsme tu pro vás :)

Vaše Tereza ze Sleepee