Zásady bezpečné jízdy v autosedačce, které musíte znát!

V dnešní době máme na výběr spoustu autosedaček, které splňují nejpřísnější normy a jsou velmi bezpečné. To je skvělá zpráva pro všechny rodiče, kteří s dětmi cestují.

Pro maximální bezpečnost je kromě výběru vhodné autosedačky důležité držet se určitých pravidel, bez kterých ani ta nejlepší autosedačka není skutečně bezpečná.

Připravili jsme pro vás proto základní pravidla, bez kterých se bezpečná jízda v autosedačce neobejde.

1) Výběr správné velikosti - vybírejte autosedačky s co možná nejnižším váhovým rozpětím, budou vždy lépe sedět.

Existují sice univerzální autosedačky od 0 do 36 kg, ale ty opravdu nejsou ideální... Raději vybírejte autosedačky v rozpětí 0-9 kg, 9-18 kg a 18 - 36kg podle toho jak dítě roste. Váhová rozpětí se mohou u různých výrobců lišit, ale pokud vyberete nejnižší možné rozpětí, neuděláte chybu.

2) Správné usazení dítěte do autosedačky - dítě usazujte vždy pevně, tak aby mělo dítě pásy na svých ramenou, nikoli blízko u krku.

Tip! Jak poznáte, že je správně usazené? Pod bezpečnostní pásy by se měla vejít maximálně vaše dlaň.

3) Nastavení hlavové opěrky - hlavová opěrka musí být vždy ve správné výšce tak, aby byla hlavička chráněná po celé své délce. Jakmile je hlava výše, než hlavová opěrka, je potřeba opěrku přenastavit nebo přejít na větší autosedačku.

4) Správné upevnění autosedačky v autě - nejbezpečnější variantou je připevnění pomocí ISOFIXu. Ne všechna auta jsou však tímto systémem vybavena. V těchto případech lze autosedačku připevnit pomocí bezpečnostních pásů. Vždy dbejte na to, aby veškeré bezpečnostní prvky na autosedačce byli správně nastaveny. Většina autosedaček je vybavena kontrolkami, které při správném připevnění zezelenají.

5) Směr jízdy - nejbezpečnější variantou je umístění autosedačky proti směru jízdy. Čím déle dítě vydrží jezdit v této pozici, tím lépe. Autosedačky pro novorozence, tzv. vajíčka se běžně vyrábí pro umístění proti směru jízdy. V případě větších autosedaček už to není standard, ale spousta výrobců vyrábí autosedačky s možností otočení proti směru jízdy a to i ve variantě 9-18kg.

Od kdy tedy umístit autosedačku po směru jízdy? Vždy dbejte doporučení výrobce - na autosedačce je většinou nakreslená bezpečnostní čára, znamenající minimální výškovou hranici, kterou musí dítě dosáhnout, aby mohlo jezdit po směru jízdy.

6) Umístění autosedačky - nejlepší a nejbezpečnější je vždy na zadních sedadlech.

Pozor! V případě, že se rozhodnete umístit autosedačku na přední sedadla a to proti směru jízdy, vždy nezapomeňte vypnout airbag. Při převozu větších dětí, které jezdí po směru jízdy airbag naopak nechte zapnutý.

7) Oblečení dítěte - dítě oblékněte stejně, jako je oblečené doma. Zásadně se nedoporučují tlusté mikiny, bundy či jiné objemné oblečení. Pásy v tomto případě nelze utáhnout dostatečně a při případné nehodě by dítě mohlo z autosedačky vypadnout.

Jak tedy udržet dítě v teple během chladných dnů? Doporučujeme speciální fusak do autosedačky, který má otvory na bezpečnostní pásy, takže můžete dítě pevně připoutat a neovlivní se tím míra utažení. Další výhodou tohoto fusaku je, že dítě uložíte do chladného auta ve fusaku a jakmile se auto vyhřeje, fusak jednoduše rozepnete a miminko nebude přehřáté.

Podívejte se jak fusak funguje:

Pozor na volně ležící předměty

Do bezpečné jízdy autem bezesporu také patří minimalizace jakýchkoli volně ležících předmětů uvnitř kabiny. V případě nehody totiž fungují jako projektily, které mohou dítě zasáhnout a zranit. Na druhou stranu víme, že cestování s dětmi může být náročné a je potřeba je něčím zabavit.

Jaké tedy hračky použít v autě? Plyšáky, měkké hračky bez ostrých hran, časopisy, lehké knížky s měkkou vazbou, hračky malé hmotnosti.

Ať už cestujete kamkoli, přeji vám pohodovou a bezpečnou jízdu!

Vaše Monika ze Sleepee