10 tipů pro boj se zimním onemocněním dětí

Období zimy a obzvlášť častější návštěva herniček nebo školková docházka, bývá pro rodiče noční můrou. Dítka už mají mnohdy oslabenou imunitu a během kontaktu s ostatními dětmi si předají rýmičku, kašel i ostatní onemocnění raz dva! Naše tipy pro boj se zimním onemocněním u dětí vám pomohou zvládnout náročné dny a ulevit malým marodům.

 

Facebook Ads-168

 

Nejčasnější zimní onemocnění

Mezi nejčastější zimní onemocnění dětí patří nejrůznější virózy, chřipka, angína, zánět průdušek a nosohltanu, bronchitida nebo zápal plic. Setkat se můžete i se střevními nepříjemnostmi, jelikož děti tráví více času v uzavřených prostorech, kde si virus snadno předají.

 

Tipy pro boj s nemocí:

 

1. Konzultace s lékařem

Žádné dětské onemocnění se nevyplatí podceňovat. Nikdy nevíte, jaký moribundus se o dítko pokouší, a proto je dobrý jeho zdravotní stav konzultovat s dětským lékařem už při prvních příznacích. V nejlepším případě vám doporučí klidový režim, čaje a vitamíny.

 

2. Dávka vitamínů

Podporujte imunitní systém dětí díky pestré stravě s obsahem důležitých živin, vitamínů a minerálů. Ujistěte se, že dětský jídelníček obsahuje dostatek zeleniny a ovoce a prostřednictvím kapek doplňujte vitamín D v období s menším slunečním svitem.

 

Tip od Sleepee

Dětem od 2 let můžeme do čaje přidat kousek čerstvého zázvoru, který obsahuje vitamín A, B, C a E.

 

3. Hygienická opatření

Během každého onemocnění dodržujte hygienická opatření, jako je časté mytí rukou, mytí hraček a věcí, se kterými dítko přijde do styku, častá výměna povlečení a prostěradla a dodržování pití z vlastních hrnků, nikoliv z jednoho společného. Vytvořte doma bezpečné prostředí, které minimalizuje riziko přenosu onemocnění.

 

Facebook Ads-17

 

4. Vlhký vzduch

Čerstvý vzduch je pro zdraví nepostradatelný. Během nachlazení pravidelně větrejte a zvlhčujte vzduch pomocí zvlhčovače, difuzérů nebo obyčejné navlhčené látkové plenky přehozené přes radiátor. Dítku se bude mnohem lépe dýchat a spinkat.

 

5. Dostatek tekutin

Během nemoci je důležitý dostatečný pitný režim. Tekutiny pomáhají zvlhčovat sliznice a ředit rýmu. Nabízejte proto dítěti častější kojení, kojeneckou vodu nebo dětský čaj. Výjimečně podávejte i bylinkový čaj, od 1. týdne věku například heřmánkový, který dostatečně naředíte vodou.

 

Facebook Ads-166

 

6. Kvalitní odpočinek

Se zimním onemocněním dětí přichází také omezení všech aktivit a dodržování klidového režimu. Snažte se dítku zajistit co nejvíce zdravého spánku, času pro odpočinek a relaxaci. Neposedným raubířům trpělivě vysvětlete, proč si teď nemůžete hrát a běhat venku, jako obvykle a že za pár dní, až se uzdraví, budete zase dovádět.

 

7. Laskavá náruč

Jakékoliv onemocnění dítěte není příjemné pro něj ani pro jeho rodiče. Poskytněte nemocnému dítku láskyplnou náruč, ve které bude každé onemocnění o trochu snesitelnější, dítko se bude cítit v bezpečí a boj s bacily bude zase o trochu snazší

 

Facebook Ads-169

 

8. Mořská voda

Izotonický solný roztok čistí a zvlhčuje nosní sliznici, pomáhá se zahleněním a zadní rýmou, kde ředí hlen. Mořskou vodu lze používat několikrát denně už od 3 měsíců věku, od 6. měsíce pak pro uvolnění ucpaného nosu volte hypertonický roztok soli.

 

9. Nosní odsávačka

Šikovný pomocník v boji s dětským zimním onemocněním – nosní odsávačka! Odstraní hleny a uvolní ucpaný nos bránící dítku v dýchání. Nosní odsávačku používejte s maximální opatrností a spíše méně často. Využít můžete manuální odsávačky nebo modely na vysavač.

 

10. Léčivé přípravky

Pokud jste vyzkoušeli vše výše zmíněné a k nachlazení přidají teploty nad 38 °C, podejte dítěti (vždy po dohodě s lékařem!) léky pro její snížení. Pro děti jsou vhodné paralenové a panadolové čípky, proti zánětu, horečce a bolesti pomůže Ibalgin, Nurofen nebo Brufen. Vždy dodržujte pokyny dětského lékaře a doporučené dávkování léku!

 

Přeji pevné zdraví vám i dětem.

 

Vaše Monika ze Sleepee