12 rituálů pro spokojený spánek miminek

Příjemná předspánková atmosféra je klíčová pro kvalitní a klidný spánek miminek. Rituály před spaním pomáhají upevnit vazbu mezi rodičem a dítětem a podporují jeho zdravý spánkový režim. Naučte se večerní rutinu – od koupání a jemných masáží, přes večerní pohádky, až po uklidňující hudbu. Poznejte kouzlo večerních rituálů a jejich pozitivní vliv na psychiku miminka a spokojenost celé rodiny.

 

1. Pravidelná večerka i budíček

Prvním krokem pro kvalitní spánek miminka je pravidelná večerka. Uspávejte dítko vždy ve stejný čas, bez ohledu na to, kde jste. Děti milují rutinu, už v prvních měsících života vytváří návyk a jsou citlivé ke každé změně režimu. Stejně důležitým krokem je proto pravidelný ranní budíček.

 

Facebook Ads - 2023-11-20T115921.087

 

2. Klidné prostředí

Minimálně hodinu před večerkou ztlumte ostré osvětlení i hlasité přístroje v domácnosti, které v ideálním případě vypněte úplně. Schovejte také svítící, blikací a hrající hračky. Najeďte na klidnější hraní, čtení nebo vyprávění pohádek.

 

3. Večerní koupel

Teplá koupel miminko příjemně zklidní po dalším náročném dni a bude jedním z důležitých předspánkových rituálů. Koupání naznačí, že se blíží spinkání a podpoří dobrý vztah dítka s vodou. Voda obecně je pro miminka přirozená a v příjemném prostředí se v ní malí plaváčci dokonale uvolní a zrelaxují.

 

Tip od Sleepee: Do koupání miminka zapojte i tatínka. Společně si prostřednictví této aktivity mohou budovat ještě lepší vztah.

 

4. Jemná masáž

Miminka milují masáže! Po každém koupání jim ji dopřejte. K uvolňující masáži nepotřebujete nic víc, než laskavý dotek a dětský olejíček. Na trhu jich dnes už najdete nepřeberné množství. S maximální péčí a láskou masírujte miminku nohy, ruce, záda a bříško. Zvláštní pozornost věnujte hlavičce, obličeji i všem prstíčkům. Jak takovou relaxační masáž provést najdete ZDE.

 

Tip od Sleepee: Olej si nejdříve nalijte do rukou a trochu jej zahřejte. Teprve pak začněte miminko masírovat.

 

5. Pohodlné oblečení

Ať už vaše miminko spinká v klasické zavinovačce, swaddleru nebo overálku, dbejte na kvalitní materiály, pohodlné střihy a vhodnou velikost. Pokud by dítko tlačila gumička, zip nebo záhyby, bude se nespokojené častěji budit. Pro kvalitní spánek je nejvhodnější měkký spací pytel. O výhodách spánku ve spacích pytlích se můžete dočíst ZDE.

 

Facebook Ads-56

 

6. Bílý šum

Už během oblékání miminka můžete zapnout tzv. bílý šum nebo oblíbenou melodii jako ukolébavku. Stejná písnička miminku opět připomene, že se blíží spánek.

 

7. Tlumené osvětlení

V téhle fázi předspánkové rutiny ztlumte osvětlení, aby se miminko mohlo připravit na spánek. Pořiďte si speciální večerní světélko, malou lampičku s žárovkou, ideálně s červeným světlem.

 

Facebook Ads - 2023-11-20T115936.450

 

8. Dostatečná večeře

Postarejte se, aby miminko bylo dostatečně syté. Jinak ho bude trápit hlad a bude se často budit. Pokud je plně kojené nebo si vychutnává kojenecké mléko, dopřejte mu poctivou dávku. Starší kojenci mohou dostat oblíbenou kaši nebo jinou večeři. S příkrmem pak nezapomínejte na dostatečný pitný režim.

 

9. Čtení pohádek

Miminko je vykoupané, v pyžamku a najedené. Nastává čas na pohádku! Číst miminku můžete už od narození – sice zatím neporozumí příběhu, ale uklidní ho váš známý hlas. Od zhruba půl roku děti více vnímají slova a společné čtení si budou užívat aktivněji. Miminku v náručí můžete zpívat klidnou ukolébavku.

 

10. Tmavý pokoj

Ať už miminko ukládáte ke spánku do vaší postele nebo jeho vlastní postýlky, dbejte na to, aby v místnosti bylo dobře vyvětráno, byla zde optimální teplota pro spánek a závěsy dokázaly odstínit denní světlo i umělé osvětlení z ulice.

 

11. Nepostradatelný usínáček

Plyšový kamarád by neměl chybět v žádné dětské postýlce. Pořiďte miminku roztomilého usínáčka, který se stane nepostradatelnou součástí spánku dítka.

 

Facebook Ads - 2023-11-20T114812.443

 

12. Milující náruč

Některá miminka mají nošení a kolíbání v náručí ráda o něco víc. Dopřejte jim je s maximální péčí, láskou a empatií.

 

Každý večer dodržujte předvídatelnou rutinu, která zahrnuje výše uvedené rituály pro spokojený spánek. Miminka díky tomu užijí klidný a kvalitní spánek, který je nepostradatelný pro správný vývoj.

 

Vaše Monika ze Sleepee