Bezpečný spánek miminek aneb co do dětské postýlky nepatří

Spánek je velké a věčné rodičovské téma. A to především pro novopečené rodiče, pro které je bezpečný a kvalitní spánek jejich miminka prioritou číslo jedna. Právě pro malé děti je totiž spánek alfou a omegou zdravého a přirozeného vývoje. Je zásadní nejen pro celkovou regeneraci a odpočinek, u miminek hraje spánek mnohem důležitější roli - podporuje růst. Během spánku se totiž uvolňuje růstový hormonKromě podpory fyzického růstu, spánek také zásadně ovlivňuje vývoj mozku, pomáhá dětem lépe se učit a upevňovat vzpomínky. Stejně jako kvalita spánku je důležité také jeho bezpečí, vzhledem k tomu kolik času miminko v postýlce tráví. Pojďme asi proto shrnout několik rad, jak vybavit dětskou postýlku a zajistit bezpečí a klidný spánek vašich malých podkladů.

 

 Facebook Ads-190

 

Kolik spánku děti potřebují?

U dětí se spánkový režim často mění než se postupně ustálí. Novorozenci prospí většinu dne, přibližně 16 až 18 hodin, jejich spánek ale probíhá v intervalech během dne i noci. Jak děti rostou, jejich spánkový režim se začíná měnit. Ve třech měsících věku začínají spát více v noci, až 10 hodin, s dalšími denními šlofíky. Batolata potřebují přibližně 12 až 14 hodin spánku, ale na rozdíl od kojenců tráví více času aktivním spánkem, který je nezbytný pro rychlý rozvoj mozku, k němuž v tomto věku dochází.

 

Facebook Ads-189

 

Bezpečnostní opatření v postýlce

Jedním z prvních kroků k podpoře zdravého spánku miminek je vytvoření prostředí, které je pro ně příjemné a bezpečné. Někdy může být lákavé vytvořit z postýlky malé království plné hraček, polštářků a plyšáků, ale pamatujte, že v tomto případě víc než kdy jindy platí, že méně znamená více

Každá dětská postýlka by měla být dostatečně velká a pohodlná. Bezpečnostní mřížky by měly být v dostatečné vzdálenosti od sebe, aby nedocházelo k uvíznutí nebo zachycení nohou a rukou. Někdo rád používá boční mantinely, obzvláště pokud jsou vaši kojenci “akčnější” a rádi se převalují, čímž jim hrozí riziko častých nárazů do bočnic. Při výběru mantinelu dbejte na to, aby byl z prodyšné látky a aby nezasahoval do prostou postýlky. Ideální jsou rovné, hladké mantinely, které dokonale přilnou k bočnicím.

 

Mantinely ale doporučuje používat až od 1 roku. 

 

Facebook Ads-193

 

Důležité je také zajistit, aby postel byla umístěna v dostatečně vzdálenosti od zásuvek nebo elektrických zařízení! Nadstandardním, nikoli však zbytečným bezpečnostním prvkem, je monitor dechu. Nemusíte ho vždy kupovat, jsou různé možnosti zapůjčení, primárně pro novorozence. Určitě vám dodá v prvních náročných dnech doma potřebnou dávku klidu a pomoci.

 

Teplota a prostředí

Postýlku umístěte v dobře větrané místnosti s příjemnou teplotou. Minimalizujte proto přímé světlo a udržujte pokoj tichý a klidný. Optimální teplota místnosti pro zdravý spánek dětí by měla být mezi 16-20 °C (u nejmenších miminek je to 20-21°C). Použití noční lampičky místo přímého osvětlení může dětem pomoci uklidnit se a snadněji usnout. Noční lampička by ale měla být bez modrého světla a ideálně ji vypnout poté, co miminko usne.

 

Vybavení dětské postýlky

Jedním z nejdůležitějších prvků výbavy dětské postýlky je kvalitní matrace. Měla by být pevná, ale zároveň pohodlná, aby poskytovala správnou podporu páteře. Zvolte matraci vyrobenou z nealergenních materiálů a splňující bezpečnostní normy pro dětské výrobky. Navrstvení podložek na matraci z důvody měkkosti a pomyslného pohodlí není dobrý nápad. Může to vést k nestabilitě, která není pro miminko bezpečná. Pevná a rovná matrace s kvalitním bavlněným prostěradlem je to, co miminku poskytne nejlepší podporu a bezpečí během jeho spánku.

 

Facebook Ads - 2023-11-27T154858.087

 

Velké téma jsou polštářky a přikrývky, zde je opravdu na místě držet se zmíněné rady, že méně znamená více. Mnoho rodičů přidává v dobré víře do postýlek nadbytečné vybavení - měkké polštářky, teplé přikrývky, dekorativní baldachýny, aby tak dopřáli svým potomkům větší pohodlí a útulno. Ačkoliv může být lákavé přikrýt naše ratolesti hezkou, teplou dekou, je však důležité si uvědomit, že kontrola teploty těla u malých miminek ještě není plně vyvinuta a snadno se mohou přehřát. Navíc je tu riziko, že se miminko pod deku zakutálí a bude mít omezený přístup ke vzduchu a hrozí tak přidušení. Ideální variantou je zvolit spací pytel určený právě pro miminka, který zajistí bezkonkurenční bezpečí a pohodlí během spánku

 

Facebook Ads - 2023-11-20T120037.641

 

Pokud potřebujete miminku hlavičku podepřít (například v dětském kočárku, autosedačce nebo z důvodu ucpaného nosu), zvolte vždy kvalitní stabilizační polštářek, který poskytuje bezpečnou oporu hlavičky a výrazně eliminuje otřesy.

 

Facebook Ads-192

 

Při výběru deky pro miminko dbejte na kvalitní materiál a prodyšnost. Zvolte například přírodní mušelín nebo bambus, které mají mnoho dalších výhod a můžete je využít celoročně. Ostatně o výběru dokonalé deky máme samostatný článek ZDE. Obecně se deky a přikrývky v postýlce doporučují od 1 roku.

 

Plyšové hračky, které jste pro vaše milované pořídili, umístěte na hrací podložky nebo deky pro denní zábavu, tam jim to bude mnohem více slušet:) I ty totiž mohou v postýlce přivodit přidušení nebo přehřátí během spánku. Pokud chcete přeci jen miminku dopřát malou hračku na mazlení, doporučujeme našeho usínáčka Sleepouška. Usínáček může být na uspávání, ale je nutné ho vyjmout z postýlky poté, co miminko usne. Rozhodně se nedoporučuje ho v postýlce nechat přes celou noc.

 

Facebook Ads-191

 

Ukládání miminka do postýlky

Podle doporučení lékařů a odborníků na dětskou péči by měla být (primárně novorozená) miminka umístěna ke spánku na zádech. Tato poloha minimalizuje riziko syndromu náhlého úmrtí novorozence (SIDS) a poskytuje optimální proudění vzduchu pro dýchání.

 

Ukládání na záda doporučuje i Anna Růžičková, specialistka na dětský spánek (Wellbabing). Potvrzuje, že tato poloha je bezpečná, a to i v případě, že by dítě zvracelo. Aby se předešlo deformacím hlavičky, ukládejte miminko vždy s hlavičkou otočenou k jedné straně, strany pravidelně střídejte. Poloha na bříšku je samozřejmě také velice důležitá, ale pro začátek jen v bdělém čase. V momentě, kdy se miminko umí samo otáčet ze zad na bříško i opačně, můžete polohu nechat čistě na něm.

 

Facebook Ads-167

 

Spánková rutina a rituály

Příjemná předspánková atmosféra je klíčová pro kvalitní a klidný spánek miminek. Rituály před spaním pomáhají upevnit vazbu mezi rodičem a dítětem a podporují jeho zdravý spánkový režim. Naučte se večerní rutinu s našimi 12 rituály pro spokojený spánek miminek nebo si přečtěte jak miminku zpříjemnit spánek relaxační masáží.

 

Pravidelný spánkový režim může pomoci udržet biologické hodiny miminka v harmonii a podpořit tak kvalitní spánek. Snažte se držet stejné časy pro spaní a probouzení každý den:) Uvidíte, že to ponese své ovoce a jejich plody budete sklízet hlavně vy, spokojenější maminky:)