Metoda BLW, co to je, jak funguje a jak začít?

Baby-led weaning (BLW) je alternativní přístup k zavádění pevných, tedy nerozmixovaných potravin do jídelníčku kojenců. Tato metoda je čím dál oblíbenější, protože klade důraz na samostatnost dětí při krmení a umožňuje jim objevování jednotlivých potravin. Na rozdíl od tradičního přístupu, kde jsou dětem nabízeny rozmixované příkrmy pomocí lžičky, BLW umožňuje dětem prozkoumávat potraviny a samostatně se rozhodovat, co a kolik sní. Metoda vychází z předpokladu, že děti jsou od počátku schopny krmit se samy, což podporuje jejich nezávislost a autonomii při jídle.

 

 Facebook Ads (44)

 

Zásady metody BLW

Základním principem metody BLW je důvěra v dítě a jeho schopnost samo sebe nakrmit. Což může být pro řadu rodičů docela výzva:) Dáváme tím v podstatě dítěti volnost a nezávislost při jídle. Musíme tedy dopředu počítat s následky... jídlo většinou skončí všude, jen ne na talíři:) Dětem jsou nabídnuty celé potraviny (většinou uvařené nebo podušené do poloměka), které si mohou držet, prohlížet, ochutnávat a jíst. Děti se tak učí stravovat podle svých vlastních schopností a vlastního tempa, což velmi podporuje jejich motorické dovednosti a samostatnost při jídle.

 

Facebook Ads (30)

 

Výhody metody BLW

Tato metoda přináší řadu výhod nejen pro děti, ale i rodiče. Jednou z nich je právě rozvoj motorických dovedností. Děti, které BLW praktikují, mají příležitost rozvíjet své jemné a hrubé motorické dovednosti prostřednictvím manipulace s potravinami. Jelikož se mohou samostatně rozhodovat o jídle a regulovat svůj příjem potravy, vyvíjí se přirozeně pozitivní vztah k jídlu a zároveň se eliminuje pravděpodobnost vzniku problémů s jídelníčkem do budoucna. Protože děti samostatně objevují různé chutě a textury potravin, vyvíjí se jim širší spektrum chuťových preferencí a mohou tak přijímat větší rozmanitost potravin. Také mají tendenci lépe rozpoznávat signály hladu a sytosti a regulovat svůj příjem potravy podle svých potřeb. Metoda BLW navíc podporuje interakci a společný zážitek při jídle v rámci rodiny, protože jsou děti od začátku zapojeny do společných snídaní, obědů i večeří. 

 

Facebook Ads (32)

 

Kdy s BLW začít?

Neexistuje jasně stanovená doba pro začátek této metody. Obecně platí, že s příkrmy je vhodné začít, když je vaše dítě připravené a ukazuje známky jakési zralosti pro zavádění pevných potravin. Většinou se doporučuje začít s BLW kolem 6 měsíce věku, kdy je většina dětí dostatečně vyvinuta motoricky, tzn. jsou schopné vzít něco samy do ruky, dokážou samostatně sedět a udržovat hlavičku.

 

Nicméně stejně jako u dalších věcí platí, že každé dítě je jiné, a proto je důležité věnovat pozornost individuálním známkám zralosti a potřebám.

 

Facebook Ads (43)

 

Jak začít s BLW?

Postup na metodu BLW je velmi jednoduchý. Stačí dodržovat několik základních pravidel.

 

Nabídněte bezpečné potraviny. Zavádějte do stravy dítěte potraviny vhodné pro jeho věk a vývojovou fázi. Vyhněte se potravinám s vysokým rizikem udušení a možnými alergeny.

 

Vše krájejte na kolečka nebo proužky tak, aby kousek vždy přečníval z ručičky. Počítejte s tím, že na drobné potraviny (hrášek, kukuřice, borůvky) nebude váš začínající strávník ze začátku připraven, jelikož špetkový úchop pomocí palce a ukazováčku se vyvíjí až kolem 9. měsíce věku.

 

Dejte dítěti čas. Dejte vašemu malému strávníkovi dostatek času a prostoru k tomu, aby samo prozkoumávalo předložené potraviny, ochutnávalo je a učilo se s nimi manipulovat. 

 

Buďte trpěliví a pozorní.  Vaše přítomnost u jídla malých drobečků je zásadní. Děti však při jídle nepřerušujte a nedávejte mu sami potraviny do úst. Buďte trpěliví a nechte dítě jíst podle svého vlastního tempa. Buďte pozorní a respektujte jeho individuální tempo a preference. Současně se obrňte trpělivostí a připravte si úklidové náčiní:)

 

295_2

 

Podporujte rozmanitost. Nabídněte různé druhy potravin a podporujte rozmanitost chutí, barev a textur surovin.

 

Metoda Baby-Led Weaning se těší stále větší oblibě. Pro mnoho rodičů je totiž přirozenějším a šetrnějším přechodem na pevnou stravu, zároveň také pohodlnější volbou, protože tím odpadá potřeba přípravy zvláštních příkrmů pro děti a umožňuje dětem jíst stejné jídlo jako zbytek rodiny. Pro jiné může být nevyhovující například kvůli netrpělivosti všech zúčastněných, časové náročnosti či nepořádku na dítěti a jeho širokém okolí:)  BLW proto může být pro některé poměrně velkou výzvou. Jak se však ukazuje, přináší mnoho výhod jak pro děti, tak pro rodinu jako celek.

 

Ať už si tedy vyberte tradiční metodu a lžičku nebo inovativní BLW, nezapomeňte, že nejdůležitější stejně vždy bude spokojené bříško vašeho malého strávníka:)