Jak vybrat správný materiál pro miminko?

Žít si jako v bavlnce:) Kdo by to svému miminku nechtěl dopřát?:) Nejen toto rčení nám připomíná důležitost výběru materiálů, do kterých naše nejmenší poklady oblékáme, ukládáme a čím je obklopujeme.

 

Pokud zrovna chystáte nebo doplňujete výbavičku pro miminko, měli byste se vždy zamyslet nad materiály vybíraných produktů.  Na trhu je obrovská nabídka krásných věcí, ne všechny jsou však pro miminka vhodné. Různé materiály mají přirozeně různé vlastnosti - a ne všechny dělají citlivé dětské pokožce dobře. Pokud si nevíte rady, připravili jsme pro vás shrnutí těch nejlepších a nejvhodnějších.

 

Facebook Ads (59)

 

Bavlna je jedním z nejčastěji používaných materiálů pro oblečení či doplňky miminek a to z mnoha dobrých důvodů. Má příjemně měkkou texturu, která je šetrná k dětské pokožce. Tato vlastnost je velmi důležitá, protože pokožka miminka je mnohem tenčí a náchylnější k podráždění než pokožka nás dospělých. Bavlna je velmi prodyšná, umožňuje tedy průchod vzduchu, což oceníte zejména v horkém počasí nebo při nějaké intenzivnější činnosti dětí. Je také hypoalergenní.

 

Ještě lepší volbou je organická bavlna, která je pěstována bez použití chemických hnojiv, pesticidů a herbicidů. Tím se stává nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale je také méně pravděpodobné, že způsobí jakékoli podráždění pokožky nebo nechtěné alergické reakce.

 

Použití bavlny je v dětském sortimentu opravdu široké - od praktických zavinovaček, prostěradelpovlečení, přes pohodlná hnízdečka až po každodenní oblečení:) Designy produktů jsou skvělé, takže si opravdu stačí jen vybrat dle vlastního vkusu:)

 

Facebook Ads (60)

 

Dalším úžasným materiálem je bambus/bambusová viskóza. Tento materiál má jedinečné vlastnosti, je extrémně hebkýměkký a perfektně odvádí vlhkost (absorbuje až o 60% lépe než bavlna). Bambusová viskóza je také hypoalergenní a má přirozené antibakteriální vlastnosti, proto bývá doporučována pro alergiky, astmatiky a atopiky.

Úžasné je, že dokáže regulovat teplotu (v létě chladí, v zimě hřeje:), což dětem pomáhá udržovat optimální tělesnou teplotu, čímž se stává velmi praktickým celoročním materiálem. Například tuto bambusovou deku rozhodně využijete po celý rok nejen v kočárku! 

 

 Facebook Ads-181

 

Jedním z velmi oblíbených materiálů posledních let je mušelín. Jeho vlastnosti ho činí ideálním pro širokou škálu použití nejen pro miminka. Je extrémně lehký a prodyšný, což oceníte primárně v horkých měsících. Z toho důvodu je často používán právě jako letní oblečení nebo doplňky. Velmi oblíbené jsou mušelínové plenky (které můžete využít také jako například přikrývky na kojení), povlečení do postýlky, zavinovačky nebo spací pytle.

 

Navzdory své lehkosti má mušelín schopnost absorbovat vlhkost, takže můžete úplně v klidu používat mušelínové pleny i jako osušky při koupání. Mušelín je opravdu velmi všestranný materiál, navíc velmi dobře vypadá a skvěle se udržuje (je rychleschnoucí:).

 

Facebook Ads - 2023-11-20T112900.936

 

Merino vlna je další materiál, který rozhodně stojí za zmínku. Patří mezi ty nákladnější, nicméně má proto své důvody. Je mnohem jemnější než vlna z jiných druhů ovcí, čímž velmi vyhovuje právě jemné pokožce miminek. Merino je velmi měkká, teplá a prodyšná vlna a má schopnost regulovat teplotu těla. Výhodou jsou také její přirozené antibakteriální vlastnosti. Její velkou předností je snadná údržba (je dost odolná vůči skvrnám). Mnoho druhů merino vlny lze dokonce prát v pračce. Nenechte se proto odradit cenou, svojí opravdu dlouhou životností a velmi snadnou údržbou vám to mnohonásobně vrátí:)

 

Facebook Ads - 2023-11-20T115450.903

 

V neposlední řadě zmíníme Lyocell, známý také pod komerčním názvem tencel, je to poměrně moderní materiál. Má jemnou a hladkou texturu, která je velmi příjemná na dotek. Nejen proto je ideální pro citlivou dětskou pokožku, také minimalizuje riziko podráždění nebo alergických reakcí. Je prodyšný, absorbuje vlhkost a velmi snadno se udržuje. Některé druhy lyocellu mají přirozenou ochranu proti UV záření.

 

Lyocell je vyráběn z obnovitelných surovin (získává se z celulózy dřeva) a jeho výrobní proces je relativně šetrný k životnímu prostředí. Může to být pro vás i ekologická volba, pokud řešíte dopad svých nákupů na naši planetu.

 

Certifikace

Pokud vybíráte věci (nejen) pro malé děti, je dobré si také vždy zkontrolovat, zda výrobky obsahují jednu z uvedených certifikací, které jsou pro vás zárukou jistých kvalit. Zcela zásadní je certifikát OEKO-TEX® Standard 100, (který mají všechny Sleepee produkty) který vám zaručí, že jsou na výrobek použity jen kvalitní a nezávadné materiály, které byly testovány na přítomnost škodlivých látek. Výrobky jsou díky tomu bezpečné pro lidské zdraví.

Certifikát GOTS - nejpřísnější mezinárodní certifikace biotextilu - kontroluje udržitelnost a férovost při výrobě.

 

Facebook Ads - 2023-11-20T112729.791

 

Dnešní trh nabízí opravdu velké množství krásných a designových věcí pro naše děti. I přesto, nebo možná právě proto, se může zdát někdy poměrně složité vybrat ten nejvhodnější produkt. Pokud se ale zaměříte na ověřené a kvalitní materiály, věřte, že ve výsledku budete spokojení nejen vy, ale hlavně vaše miminko:)

 

Vaše Tereza ze Sleepee