Jaro na talíři - zdravé jarní příkrmy pro nejmenší

Jarní sezóna je ideální pro zavádění prvních příkrmů! Toto období nabízí velké množství čerstvého ovoce a zeleniny a mnoho dalších chutných ingrediencí, které mohou být perfektními prvními potravinami pro naše nejmenší. V tomto článku se podíváme na několik inspirativních jarních příkrmů, které mohou pomoci rozvíjet chuťové pohárky našich malých ratolestí a poskytnout jim důležité živiny.

 

Facebook Ads (36)

 

Nejprve si však shrňme, kdy s příkrmy začít.

První příkrmy jsou důležitým milníkem ve vývoji každého dítěte. Rozhodnutí o tom, kdy začít, je velmi individuální a závisí na konkrétním přístupu. Obecně se však doporučuje, aby se s pevnou stravou začínalo kolem 4-6 měsíce věku, kdy miminko začíná přirozeně projevovat zájem o jiné potraviny než mléko a ukazuje známky určité připravenosti.

 

Jak poznáme, že je dítě na příkrmy připravené?

Dítě je zvědavé, pozoruje naše jídlo a ukazuje zájem o ochutnávání. Je také schopné udržet hlavičku ve vzpřímené poloze a přirozeně se zvyšuje jeho tělesná hmotnost a růst. . Dalším rysem je schopnost polykat potravu a ztráta reflexu vyplivování, což je fyziologický reflex, který chrání dítě před nechtěným spolknutím pevných potravin. 

Obecně se nedoporučuje začínat s příkrmy před ukončeným 4. měsícem. Jednak by tento nový příjem mohl ohrozit kojení, ale má také vliv na funkci ledvin, může způsobit různá průjmové onemocnění či alergie, jelikož trávicí a imunitní systém takto malých miminek ještě není na příkrm připravený. 

 

 Facebook Ads (37)

 

Jak na první příkrmy?

Je důležité začít s jednoduchými a jednoznačně identifikovatelnými potravinami - jednodruhovou zeleninou. Batáty, brambory, cuketa, brokolice. Každou potravinu je dobré nabízet dva až tři dny, abyste mohly sledovat případné alergické reakce a podle toho reagovat. Zavedené potraviny můžete pak libovolně kombinovat. Důležité je však hlídat, aby vaše děťátko mělo v jeden den pouze jednu novou potravinu. Příkrmy je dobré dávat dětem vždy, když budou vyspané a v dobré náladě:)

 

Pozor na alergeny

Nezapomeňte se také myslet na potenciální alergeny. Mezi nejčastější patří mléčné výrobky, vaječné bílky, arašídy, mořské plody, sója, pšenice, ořechy a ryby. Je také důležité vzít v úvahu rodinnou historii potravinových alergií a případně vše prokonzultovat s pediatrem.

 

Kdy zařadit maso?

V dalších měsících se obvykle přidává lepek, žloutek a maso, které je důležitým zdrojem železa. Nejvhodnější druhy masa jsou krůtí, kuřecí, hovězí, králičí, jehněčí a telecí. Ideálně samozřejmě v biokvalitě. Na kvalitu a původ potravin dbejte vždy, nemusíte logicky pořizovat obrovské množství, nad masem by měla vždy převažovat zelenina, nicméně původ potravin je pro malé strávníky nesmírně důležitý. Kvůli lepšímu trávení a vitamínům rozpustných v tucích můžete do zeleniny také přidávat pár kapek kvalitního oleje. 

 

Jak příkrmy připravit?

Nejideálnějším způsobem, jak vašemu miminku suroviny připravit, je vaření v páře, případně ve vodě. Vařením v páře si však všechny suroviny ponechají až o 50% více vitamínů, které pro vaše miminko chcete. Samozřejmě můžete koupit i kvalitní hotovou stravu, pokud se na vlastní přípravu necítíte, nebo domácí vaření a hotové příkrmy různě kombinovat.

 

Facebook Ads (33)

 

Nemusíte se také hned striktně rozhodovat, zda budete příkrmy mixovat nebo nabízet ve formě kousků (metoda známá jako BLW*). Zkuste například ze začátku obě techniky kombinovat a postupně přijít na to, co vám a hlavně vašemu děťátku vyhovuje více. V každém případě je vždy důležité hlídat konzistenci a velikost, aby nedošlo k dušení. 

 

*BLW (Baby-Led Weaning) je způsob zavádění pevných potravin do stravy, který nahrazuje tradiční přístup rozmixovaných nebo rozmačkaných příkrmů na lžičku. Umožňuje tak dítěti zkoumat různé potraviny a učit se samostatně jíst bez pomoci dospělých. 

 

Jaké množství je ideální? 

Ideální množství prvních příkrmů neexistuje:) Cílem prvního roku je především ochutnávat a poznávat různé chutě, vůně, barvy a struktury jídla. Není proto až tak podstatné, kolik toho dítě reálně sní, je to stejně jako u nás dospělých velmi individuální. Je naprosto v pořádku, pokud váš malý strávník ochutná jen pár lžiček.

 

Buďte trpěliví, snažte se motivovat, ale děti do jídla nikdy nenuťte. 

 

Facebook Ads (34)

 

Zábava musí být.

Chystání prvních příkrmů může být zábavnou zkušeností pro vás i vaše malé, zejména v tomto jarním období, kdy je k dispozici široká škála čerstvého ovoce a zeleniny. Začněte tím, že si uděláte hezkou procházku na farmářský trh nebo do oblíbeného obchodu pro čerstvé sezonní suroviny! 

 

A jaké suroviny to můžou být?

 

Mrkev. Obsahuje beta-karoten, který se v těle mění na vitamín A, důležitý pro zdraví očí a imunitní systém.

Špenát bohatý na vitamíny A, C, K a železo. Vitamín K je důležitý pro zdraví kostí a krevní srážlivost.

Jahody obsahují vitamín C, který podporuje imunitní systém a zdraví kůže. Jsou také zdrojem vlákniny a antioxidantů.

Hrušky jsou plné vitamínu C, vlákniny a antioxidantů. Jsou skvělým zdrojem energie a podporují trávicí funkci.

Brokolice je důležitá pro vitamíny A, B1, C, kyselinu listovou, vápník, draslík a folát. Vitamín K je důležitý pro zdravý vývoj kostí a folát podporuje růst buněk.

Jarní cibulka (šalotka) je zdrojem vitamínu C, draslíku a vlákniny. Vitamín C je důležitý pro imunitní systém a draslík podporuje zdraví svalů a nervového systému.

Meruňky obsahují vitamín A, C a draslík. Vitamín A je důležitý pro zdraví kůže a zraku, zatímco vitamín C posiluje imunitní systém.

Rajčata jsou zdrojem vitamínu C, lykopenu a draslíku. Lykopen je silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením.

Růžičková kapusta obsahuje vitamíny C a K, které podporují zdravý vývoj kostí a imunitního systému.

Celer především pro vitamín K, draslík a vlákninu. Vitamín K je důležitý pro srážlivost krve a draslík podporuje zdraví svalů a nervového systému.

Batáty bohaté na vitamín A, vitamíny C, E a K, vápník, hořčík, sodík a draslík.

 

Facebook Ads (31)

 

Recepty na jednoduché, zdravé a chutné příkrmy

 

A pokud hledáte inspiraci, máme pro vás několik svěžích jarních receptů!

 

Meruňková přesnídávka s ovesnými vločkami

  • 4 meruňky
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček

 

Meruňky můžete také vyměnit za broskve a jemné ovesné vločky za vločky z quinoi, rýže či pohanky.

Meruňky zbavte slupky i pecky a nakrájejte přibližně na 1 cm velké kousky. Dejte je do hrnce spolu s ovesnými vločkami a přidejte přibližně 100 ml vody (záleží na zralosti ovoce). Přiklopte a krátce povařte, poté rozmixujte na jemné pyré.

 

Krůtí maso se zeleninou

  • 1/2 batátu
  • 1 kolečko cukety
  • 1 menší mrkev
  • 30 g krůtího masa
  • pár kapek kvalitního oleje

 

Zeleninu očistěte a oloupejte. Společně s masem nakrájejte na malé kousky a nechte vařit v páře, dokud není vše měkké a maso uvařené (cca 18 minut). Nechte lehce vychladnout, přidejte pár kapek kvalitního rostlinného oleje, rozmixujte na kaši a podávejte:)

 

Hruškové pyré s quinou

  • 2 hrušky 
  • quinoa

 

Oloupejte, nakrájejte a uvařte hrušky v páře, dokud nejsou měkké. Smíchejte s uvařenou quinoou!

 

Fenykl s mladou kedlubnou

  • 1 mladá kedlubna
  • 1 čerstvý !sladký! fenykl
  • kojenecká voda

 

Kedlubnu očistěte a nakrájejte na kousky, podlijte vodou a duste. Přidejte očistěnou a nakrájenou hlízu fenyklu. Můžete použít i listy. Vše vařte do měkka, poté rozmixujte a propasírujte. 

 

Hrášek s cuketou a mátou

  • 1 středně velká cuketa
  • hrst čerstvého hrášku
  • 4 lístky máty 

 

Cuketu i čerstvý hrášek omyjte. Cuketu povařte 5 minut v páře a nechte vychladnout. Hrášek zahřívejte 3 – 5 minut ve vodě. Vše i s mátovými listy rozmixujte. Můžete také přidat quinoou nebo rýži:)

 

Tak dobrou chuť vám i vašim dětem! :)

  

!Důležití poznámka nakonec! Nezapomínejte, že v jídelní židličce  se děti nepoutají a opravdu a nikdy od nich nedocházejte!