Quinoa salát s pečenou dýní, granátovým jablkem a fetou

Občas není čas ztrácet čas! Obzvlášť pokud máte doma malé dítko, nebo dokonce dvě! Připravte super rychlý quinoa salát s pečenou dýní pro celou vaši rodinu. Granátové jablíčko a sýr feta doplní další prospěšné vitamíny a minerály a výživný pokrm pro podporu imunity je na světě!

 

Zdraví prospěšná quinoa

Neutrální chuť láká pro použití nasladko i naslano. Oblíbená obilnina je skvělým zdrojem vitamínu E, který má pozitivní vliv na pleť, chrání před volnými radikály a podporuje činnost nervové soustavy. Quinoa disponuje množstvím vápníku nepostradatelného pro zdravé kosti a funkci svalů, hořčíku pro podporu kvalitního spánku a bílkovin pro růst svalové hmoty. Quinoa se stane vaší oblíbenkyní – účinně podporuje spalování tuků a je vhodná i do redukčního jídelníčku. Díky obsahu komplexních sacharidů zasytí na delší dobu a upravuje hladinu cukru v krvi.

 

Facebook Ads - 2023-11-20T122020.685

 

Dýně Hokkaido

Dýně pochází z japonského ostrova Hokkaido, odkud také pochází její název. Kromě toho, že dýně Hokkaido obsahuje množství betakarotenu, dodá lidskému tělu také vitamíny A, B i C a minerály, jako je hořčík, draslík, fosfor a tolik potřebný vápník. Dýně pomáhá léčit srdce, žaludek, ledviny a slinivku. Dietářky pak jistě potěší, že je vhodná i do diety.

 

Facebook Ads - 2023-11-20T122145.427

 

Granátové jablko

Červená semínka obsahují množství vody a antioxidantů, vitamíny C a B a minerályželezo, draslík, mangan, měď i zinek. Účinně brání usazování volných radikálů v těle a vyrovnávají kyselé prostředí žaludku. Granátové jablko je ideální pro lepší trávení, zdravé cévy a optimální regulaci krevního tlaku. V neposlední řadě posiluje imunitu, zlepšuje hormonální rovnováhu a pleť.

 

Facebook Ads - 2023-11-20T122227.987

 

Sýr feta

Řecký feta je oblíbený na celém světě. Díky jeho nezaměnitelné slané chuti, vysokému obsahu bílkovin, vitamínů A a K a železa, hořčíku i vápníku, je vhodný do zdravého jídelníčku. Feta má menší množství tuků než například čedar nebo parmazán. Prospěšné jsou jeho probiotika podporující imunitní systém a náš druhý mozek – střeva.

 

Facebook Ads - 2023-11-20T122345.195

 

Quinoa salát s pečenou dýní, granátovým jablkem a fetou

 

 

Facebook Ads - 2023-11-20T122636.096

 

Potřebné suroviny:

Na salát

  • malá dýně Hokkaido
  • 100 g guinoi
  • 1 ks granátového jablka
  • 200 g sýru feta
  • listový špenát
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

 

Na zálivku

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • kůra z půlky limetky
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce medu

 

Jednoduchý postup:

  1. Omytou a vydlabanou dýni pečeme v troubě na 200 °C do měkka. Poté polovinu nakrájíme na drobné kostičky, druhou umixujeme do hladkého pyré.
  2. Pyré dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  3. Quinou si mezitím uvaříme do měkka podle doporučeného postupu.
  4. Granátové jablíčko přepůlíme a lžící z něj vybereme zrníčka. Použít můžeme také dřevěnou vařečku a zrníčka vyklepat.
  5. Fetu pokrájíme na malé kostky a pro zálivku smíchejte všechny suroviny.
  6. Do uvařené quinoi přidáme dýni, dýňové pyré, zrníčka granátového jablka, fetu, listy špenátu a zamícháme. Nakonec dle chuti zakápneme připravenou zálivkou. Dobrou chuť!

 

Tip od Sleepee: Pro ještě větší chuťový zážitek, podávejte s opraženými kousky pekanových ořechů.