5 tipů jak na klidný spánek dětí v horkých letních dnech.

Vysoké, často tropické letní teploty jsou vysilující a nepříjemné pro každého a zejména pro ty nejmenší. Miminka nemají po narození zhruba do 6 měsíců dostatečně vyvinutý systém termoregulace. Proto jim trvá déle, než se vyrovnají s vyššími teplotami a je nutné na to myslet za ně a přizpůsobit tomu podmínky a oblečení, a to především během spánku.

Máme pro vás proto pár tipů, jak dětem zpříjemnit spánek během léta.

1. Vhodné oblečení

Kromě přehřátí hrozí dětem během léta i vznik opruzenin a nepříjemných potniček. Vybírejte proto především kvalitní přírodní a prodyšné materiály jako je například bavlna, mušelín nebo bambus, které umožní pokožce miminka volně dýchat. 

Pokud teplota v místnosti přesáhne 24 stupňů, doporučuje se miminku obléknout lehké bavlněné body s krátkým rukávem a tenký spací pytel, který můžete nechat částečně rozepnutý, když je v pokoji horko a když teplota během noci klesne, miminko nerušeně zapnete. Spací pytel je navíc dokonale prostorný a neomezuje pohyby děťátka. Je také bezpečný, protože miminku nehrozí, že si zakryje obličej kusem deky. 

Spací pytle doporučuje i spánková poradkyně Anna Růžičková na svém profilu @spanekmiminek nebo dětská fyzioterapeutka Kristýna Zdráhalová, která spací pytle doporučuje i z hlediska motorického vývoje dítěte. Více na @fyziokristy.

image00014

Během opravdu tropických nocí, kdy teplota v místnosti překračuje 27 stupňů se doporučuje nechat miminko spinkat pouze v lehkém body nebo pyžamku na kvalitním bavlněném prostěradle.

Prostěradlo Sleepee We Care 15

Pokud ale máte doma čerstvé novorozeňátko, u kterého je častý Moorův reflex (náhlé rozhazování ručiček), které často miminko přímo vytrhne ze spánku, doporučujeme ho zavinout do lehké prodyšné mušelínové zavinovačky, která mu dodá pocit bezpečí bez zbytečného přehřátí. 

6 (3) (1) 

2. Vhodné rituály

Dopřejte miminku před spaním vlažnou koupel (o něco chladnější, než je miminko zvyklé). Miminko se zchladí, zabaví, posílí, unaví, a navíc předejdete opruzeninám a potničkám. Jen dbejte na to, aby koupel netrvala příliš dlouho a miminko se nepodchladilo.

3. Vhodné klima v místnosti

Připravte ložnici nebo pokojíček na spánek hned brzy ráno po probuzení, kdy je venku ještě chladnější vzduch. Otevřete na chvíli okna a nechte místnost příjemně vychladit. Během dne už okna neotvírejte a pokud máte, zatáhněte závěsy či žaluzie.

Pokud máte doma klimatizaci, je lepší ji využít pouze na vychlazení místnosti před spánkem a během noci raději otevřít okna (ale pozor na průvan). Rozhodně by miminko nemělo spinkat v dosahu chladné klimatizace, protože hrozí prochladnutí.

Také se nebojte uložit miminko do chladnější místnosti v bytě nebo domě. Když dodržíte všechny obvyklé rituály miminko si změny místa ani nevšimne. 

4. Vhodné klima v postýlce

Pokud se vaše miminko během horkých nocí při spánku potí (nejčastěji kolem krku), otřete mu tělíčko vlhkou mušelínovou plenou, kterou pak můžete nechat přehozenou přes okraj postýlky, čímž zvlhčíte a částečně schladíte okolní vzduch a miminku se bude lépe dýchat.

Mušelinové bambusové pleny Sleepee Big Nappies 2

Postýlku nechte zcela prázdnou bez plyšáků, mantinelů a jiných doplňků. Nejen, že je to pro bezpečný spánek nevhodné ale je důležité, aby mělo miminko kolem sebe prostor a vzduch tak mohl přirozeně cirkuloval. 

5. Dostatečná hydratace

Důležitá je i dostatečná a častější hydratace. Děti mohou mít během teplých nocí větší potřebu pít a může je budit pocit žízně. U kojených dětí se proto doporučuje častěji kojit. Nekojeným dětem nabídněte například převařenou vodu, kterou můžete nechat v chladničce v lahvi a pokud se dítě probudí, nabídněte mu vychlazenou vodu. Osvěží ho a doplní pitný režim. V případě, že je voda v chladničce delší dobu a je příliš ledová, doporučujeme ji smíchat s převařenou vodou v pokojové teplotě, aby miminko nenastydlo.

Přejeme klidný a ničím nerušený spánek vám i vašim dětem.

Tereza ze Sleepee