Tipy na příkrmy z letních surovin
Léto je ideálním obdobím pro zavádění příkrmů! Zahrady, trhy i farmářské bedýnky jsou plné čerstvé zeleniny a sladkého ovoce, které našim miminkům nejen velmi chutnají, ale také jsou pro ně velmi výživově hodnotné. Pokud právě začínáte s příkrmy nebo hledáte nové nápady, přicházíme s několika tipy na jednoduché příkrmy ze sezónních surovin!
Letní sezóna plná pokladů
Největší výhodou letních surovin je bezesporu jejich čerstvost a chuť. V tomto období totiž seženeme suroviny v té nejvyšší kvalitě. Zralé ovoce a zelenina mají v létě chuť obecně výraznější - chutnají přirozeně sladce a také obsahují více živin a vitamínů. Jsou tedy ideální pro první lžičky a příkrmy. Spoustu z nich navíc seženeme lokálně, tzn. neputují týdny přes půl světa a neobsahují zbytečnou chemii z dlouhého skladování.
Určitě je třeba zmínit, že sezónní plodiny jsou také cenově dostupnější než mimo jejich sezónu, což je další z výhod:)
Jaké suroviny určitě v létě neopomenout?
Ze zeleniny je to zcela jistě cuketa, mrkvička, oblíbený hrášek a batát, pak také květák, brambory, ke konci léta také první dýně. Ovoce spojené s létem je určitě broskev, meruňky, borůvky (od cca 8 měsíců – povařené, propasírované), maliny a jahody (s těmi opatrně kvůli možné alergii, zavádějte a zkoušejte vždy postupně), první jablíčka a hrušky, případně meloun (jen malé množství bez pecek a slupky, od cca 9 měsíců).
Jak na první příkrmy
Jak doporučuje maminka a výživová poradkyně Pavlína Matysová alias @zdravespapajou, je nejlepší začít s příkrmy postupně – nejprve nabídnout jeden druh zeleniny a vždy po třech až čtyřech dnech přidat další. Například první 3–4 dny podávejte samotnou mrkev, a poté můžete zařadit kombinaci dvou druhů, třeba mrkev s batátou.
Postupně, s přibývajícími týdny, je vhodné zařadit i bezlepkové obiloviny, například kaši z vařených jahel s jablkem. Důležité je také myslet na zdroje kvalitních bílkovin a tuků – do jídelníčku proto můžete přidat červenou čočku, quinou, kvalitní maso, máslo nebo za studena lisované oleje.
Obzvlášť vhodným a dobře stravitelným zdrojem bílkovin a zdravých tuků je vaječný žloutek. Ten je možné začít zařazovat do příkrmů zhruba od 6.–7. měsíce věku dítěte, vždy dobře uvařený a ze začátku jen v malém množství – ideálně začít půlkou žloutku a postupně množství zvyšovat.
Od pozdějšího věku, přibližně kolem 9.–10. měsíce (pokud je dítě stále plně kojeno), můžete zkusit i banánové lívance – samozřejmě jen tehdy, pokud už má miminko zavedené všechny suroviny obsažené v receptu (banán, vejce a lepek).
Banánové lívance
(cca 10 lívanců)
Ingredience:
- 1 zralý banán
- 1 vejce
- 3 lžíce špaldové hladké mouky
- Ghí na pánev
Postup:
- Připravíme si mísu.
- Banán nakrájíme na menší kusy.
- Přidáme vejce a rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
- Přidáme špaldovou mouku a vše promícháme.
- Lívance opékáme na teflonové pánvi na Ghíčku.
- Lívanečky můžeme podávat, dle věku dítěte, s jogurtem a čerstvým ovocem.
Další oblíbené letní recepty na první příkrmy
Mrkev s hráškem
Sladká chuť hrášku zjemněná mrkví, kterou miminka milují! Mrkev nakrájejte, čerstvý hrášek oloupejte. Povařte, rozmixujte, případně je možné propasírovat do hladka.
Květák s bramborem
Skvělý lehký oběd pro větší miminka:) Květák povařte do měkka, stejně tak bramboru. Pomixujte, případně můžete přidat kapku másla nebo oleje.
Broskvové pyré
Letní klasika pro ovocné svačinky:) Broskev oloupeme, zbavíme pecky, lehce povaříme a rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme.
Pyré je skvělé samotné, ale také v kombinaci s kaší nebo (pro starší děti) s bílým jogurtem:)
Tip: Stejným způsobem můžete připravit i meruňky, hrušky nebo jablka.
Batát s cuketou
Výživná kombinace s příjemně nasládlou chutí. Uvařte oba druhy zeleniny do měkka, pak rozmixujte.
Tato kombinace je ideální i jako základ pro přidání libového masa.
Cuketa + červená čočka
Lehká, výživná kombinace s rostlinnými bílkovinami. Cuketu oloupeme, čočku dobře propláchneme a uvaříme do měkka. Mixujeme nebo rozmačkáme, čímž získáme velmi jemný a sytý příkrm.
Tip: Udělejte si zásoby! Připravte si vždy větší množství příkrmů a zamrazte si je do zásoby ( například ve formičkách na led, malých skleničkách atd. V zimě si za to velmi poděkujete!:)
Nezapomeňte:
Zavádějte nové suroviny postupně – vždy jen jednu novou potravinu během 2–3 dnů.
Nic nepřislazujte, nesolte – chuť zeleniny a ovoce zcela stačí a miminko si vytvoří chutě na základě přirozené chuti surovin.
Vždy používej čerstvé, kvalitní a důkladně omyté suroviny.
Skvělým pomocníkem je napařovač – zachováte tak v pokrmech maximum živin!
Využijte hojnost a pestrost léta, které nabízí opravdu širokou paletu chutí, vůní a barev! Je to totiž nejlepší období pro kvalitní domácí příkrmy! A vaše miminko je bude jistě s velkou radostí ochutnávat.:)