Deník Nezapomenutelná k nákupu nad 2.500 Kč (akce platí 14.-27.7.2025 nebo do vyprodání zásob)🎁 10% sleva na vybrané produkty s kodem slunicko (akce platí do 20.7. nebo do vyprodání zásob) ☀️

Tipy na příkrmy z letních surovin

Léto je ideálním obdobím pro zavádění příkrmů! Zahrady, trhy i farmářské bedýnky jsou plné čerstvé zeleniny a sladkého ovoce, které našim miminkům nejen velmi chutnají, ale také jsou pro ně velmi výživově hodnotné. Pokud právě začínáte s příkrmy nebo hledáte nové nápady, přicházíme s několika tipy na jednoduché příkrmy ze sezónních surovin!

 

Facebook Ads (41)

 

Letní sezóna plná pokladů

Největší výhodou letních surovin je bezesporu jejich čerstvost a chuť. V tomto období totiž seženeme suroviny v té nejvyšší kvalitě. Zralé ovoce a zelenina mají v létě chuť obecně výraznější - chutnají přirozeně sladce a také obsahují více živin a vitamínů. Jsou tedy ideální pro první lžičky a příkrmy.  Spoustu z nich navíc seženeme lokálně, tzn. neputují týdny přes půl světa a neobsahují zbytečnou chemii z dlouhého skladování.
Určitě je třeba zmínit, že sezónní plodiny jsou také cenově dostupnější než mimo jejich sezónu, což je další z výhod:)

 

Facebook Ads (36)



Jaké suroviny určitě v létě neopomenout? 

Ze zeleniny je to zcela jistě cuketa, mrkvička, oblíbený hrášek a batát, pak také květák, brambory, ke konci léta také první dýně. Ovoce spojené s létem je určitě broskev, meruňky, borůvky (od cca 8 měsíců – povařené, propasírované), maliny a jahody (s těmi opatrně kvůli možné alergii, zavádějte a zkoušejte vždy postupně), první jablíčka a hrušky, případně meloun (jen malé množství bez pecek a slupky, od cca 9 měsíců). 


Facebook Ads (35)

 

Jak na první příkrmy

Jak doporučuje maminka a výživová poradkyně Pavlína Matysová alias @zdravespapajouje nejlepší začít s příkrmy postupně – nejprve nabídnout jeden druh zeleniny a vždy po třech až čtyřech dnech přidat další. Například první 3–4 dny podávejte samotnou mrkev, a poté můžete zařadit kombinaci dvou druhů, třeba mrkev s batátou.

Postupně, s přibývajícími týdny, je vhodné zařadit i bezlepkové obiloviny, například kaši z vařených jahel s jablkem. Důležité je také myslet na zdroje kvalitních bílkovin a tuků – do jídelníčku proto můžete přidat červenou čočku, quinou, kvalitní maso, máslo nebo za studena lisované oleje.

Obzvlášť vhodným a dobře stravitelným zdrojem bílkovin a zdravých tuků je vaječný žloutek. Ten je možné začít zařazovat do příkrmů zhruba od 6.–7. měsíce věku dítěte, vždy dobře uvařený a ze začátku jen v malém množství – ideálně začít půlkou žloutku a postupně množství zvyšovat.

Od pozdějšího věku, přibližně kolem 9.–10. měsíce (pokud je dítě stále plně kojeno), můžete zkusit i banánové lívance – samozřejmě jen tehdy, pokud už má miminko zavedené všechny suroviny obsažené v receptu (banán, vejce a lepek).

 

Banánové lívance

 

Banánové lívance

(cca 10 lívanců)

Ingredience:

  • 1 zralý banán
  • 1 vejce
  • 3 lžíce špaldové hladké mouky
  • Ghí na pánev

Postup:

  1. Připravíme si mísu.
  2. Banán nakrájíme na menší kusy.
  3. Přidáme vejce a rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
  4. Přidáme špaldovou mouku a vše promícháme.
  5. Lívance opékáme na teflonové pánvi na Ghíčku.
  6. Lívanečky můžeme podávat, dle věku dítěte, s jogurtem a čerstvým ovocem.

 

Další oblíbené letní recepty na první příkrmy

 

Mrkev s hráškem

Sladká chuť hrášku zjemněná mrkví, kterou miminka milují! Mrkev nakrájejte, čerstvý hrášek oloupejte. Povařte, rozmixujte, případně je možné propasírovat do hladka.


Květák s bramborem

Skvělý lehký oběd pro větší miminka:) Květák povařte do měkka, stejně tak bramboru. Pomixujte, případně můžete přidat kapku másla nebo oleje.


Broskvové pyré

Letní klasika pro ovocné svačinky:) Broskev oloupeme, zbavíme pecky, lehce povaříme a rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme.
Pyré je skvělé samotné, ale také v kombinaci s kaší nebo (pro starší děti) s bílým jogurtem:)

 

Tip: Stejným způsobem můžete připravit i meruňky, hrušky nebo jablka.

 

Batát s cuketou

Výživná kombinace s příjemně nasládlou chutí. Uvařte oba druhy zeleniny do měkka, pak rozmixujte.
Tato kombinace je ideální i jako základ pro přidání libového masa.


Cuketa + červená čočka

Lehká, výživná kombinace s rostlinnými bílkovinami. Cuketu oloupeme, čočku dobře propláchneme a uvaříme do měkka. Mixujeme nebo rozmačkáme, čímž získáme velmi jemný a sytý příkrm.


Tip: Udělejte si zásoby! Připravte si vždy větší množství příkrmů a zamrazte si je do zásoby ( například ve formičkách na led, malých skleničkách atd. V zimě si za to velmi poděkujete!:)

Nezapomeňte:

Zavádějte nové suroviny postupně – vždy jen jednu novou potravinu během 2–3 dnů.
Nic nepřislazujte, nesolte – chuť zeleniny a ovoce zcela stačí a miminko si vytvoří chutě na základě přirozené chuti surovin.
Vždy používej čerstvé, kvalitní a důkladně omyté suroviny.
Skvělým pomocníkem je napařovač – zachováte tak v pokrmech maximum živin!

 

Využijte hojnost a pestrost léta, které nabízí opravdu širokou paletu chutí, vůní a barev! Je to totiž nejlepší období pro kvalitní domácí příkrmy! A vaše miminko je bude jistě s velkou radostí ochutnávat.:)